Studentenreis naar Lubumbashi, RDC, editie 2009-2010

Om studenten van de VUB de mogelijkheid te geven om de concrete, dagdagelijkse realiteit van een land in het ‘Zuiden’ te zien, te ruiken, te horen, te voelen, kortom te ervaren met alle zintuigen organiseert UCOS een studentenreis naar Lubumbashi. Ter plekke werken de studenten samen met studenten van de universiteit van Lubumbashi. Deze reis wordt omkaderd door een voor- en natraject. Alle info over dit project vind je via www.studentzoekwereld.be.

Op deze blog vind je een weergave van de avonturen van de 12 studenten die geselecteerd zijn.

maandag 8 maart 2010

Terugkomweekend

Het weekend van 5 maart waren we door UCOS uitgenodigd op een terugkomweekend.

Het weekend begon vrijdagavond rustig, op een informele manier, samen werd het weekend kort overlopen en genoten we van een Ethiopische maaltijd.

De ernstigere zaken begonnen pas zaterdag, tijdens deze twee dagen werd er telkens een ontbijt voorzien voor de vroege vogels, maar de activiteiten zelf vingen (gelukkig) pas aan rond 10 uur!

Zaterdag hebben we het eerst over de verschillende presentaties gehad, en de manier waarop we ons hiermee in Congo hebben voorgesteld. Deze evaluaties zijn ook belangrijk voor de begeleiders, omdat ze deze kunnen meenemen naar volgend jaar toe, en eventueel andere accenten kunnen leggen! Op het einde (zondagnamiddag) hebben we ook de kans gehad om op onze beurt de vier begeleiders (zowel de Belgische als Congolese) te evalueren.

In de voormiddag bespraken we eveneens met de hele groep de positieve en negatieve elementen die ons waren bijgebleven van de Congolese cultuur. Bij sommigen liet deze evaluatie echter een ietwat wrange nasmaak achter, omdat de ervaringen negatiever naar voor werden gebracht dan ze die zelf hadden beleefd, zo bleek zondag in een tweede bespreking. Ik hield er ook een raar gevoel aan over.

In de namiddag werden we onderverdeeld in 2 groepjes om de expo en de getuigenissen van het Afri-festival voor te bereiden.

De dag eindigde met een Congolese noot, in de vorm van een heerlijke maaltijd in Matonge.

Zondag stonden we uitgebreid stil bij de theorie rond ontwikkelingsprocessen. In het voortraject was die ook al aan bod gekomen, nu konden we deze echter confronteren met de praktijk van ‘op het terrein’.

Na de middag bespraken we het schema met de interactie tussen politiek, economie, het sociale middenveld, en de mensen. In dit schema spelen natuurlijk ook andere elementen als cultuur, omgeving en globalisering een doorslaggevende rol.

De ene groep concentreerde zich op het schema, en gaf een heldere conclusie over de verbanden tussen de verschillenden netgenoemde elementen. Verbanden die, in het specifieke geval Congo, al dan niet, in min of meerdere mate (met of zonder storingen of onderbrekingen…), aanwezig waren. De andere groep stelde, na ook even te hebben stilgestaan bij deze verbanden, een SWOT op, door een blad op te delen in 4 vakken, en er telkens de: “Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats” onder de schrijven. Bepaalde elementen zoals globalisering (Opportunity & Threat) kwamen verschillende keren voor.

Na bespreking was de algemene conclusie, voor zover we die kunnen trekken, van de twee groepen samen dat het middenveld diende versterkt te worden, als enige “sector/tak/speler” die de mens echt ondersteunt.

Na onze poging om het brede maatschappelijke kader waarin we actief zijn geweest te schetsen, hebben we samen gezeten met de twee groepen van de dag ervoor (die ongeveer gelijk waren aan deze die de “club d’écoute” van Kasumbalesa en de Viskwekerij bij Lubumbashi hadden bezocht), om de tentoonstelling, de getuigenissen, en de vragen ter voorbereiding van het debat over landbouw en gender, dat op 25 maart gehouden wordt, vorm te geven.

Als afsluiter deden we een ludieke bespreking: aan de hand van één van onze schoenen, die we uittrokken en bij de anderen legden, symboliseerden we onze plaatsen in de groep. Naast de reis zelf werden ook het voor- en na traject kort behandeld.

Het weekend viel mee. Hoewel er, zoals steeds, veel plaats was voor persoonlijke inbreng, heb ik het meest genoten van de facultatieve activiteiten er rond, zoals het uit eten in Matonge, of de gezellige Ethiopische maaltijd vrijdag. Leuk waren ook de, misschien iets te lange middagpauzes, die niet hebben belet dat dit weekend, net als het voortraject en de reis zelf trouwens, goed gevuld - en hopelijk tamelijk productief voor het Afri-festival - was! Ook leek iedereen blij de groep nog eens terug te zien.

Hopelijk kijkt iedereen nu uit naar de volgende activiteiten van het Jambo-project: de filmavond, het seminarie over landbouw, en uiteraard het Afri-Festival zelf. Kwestie van onze ervaringen te kunnen delen met de geïnteresseerden, en de hele VUB gemeenschap de mogelijkheid te geven zich bij het project te betrekken!

…Wordt dus vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten